Et puc acompanyar…

Si sents ansietat, angoixa

Què produeix ansietat? Un estímul com per exemple conduir, parlar en públic, etcètera, l’interpreto de manera negativa (tindré un accident, faré el ridícul…) em puja el malestar (sudoració, palpitació…) i fa que la meva conducta s’alteri.
L’angoixa és el principal símptoma de l’ansietat; la persona se sent amenaçada i no sap de què exactament.

Si estàs en procés de dol o has tingut una pèrdua

El dol és una reacció davant la pèrdua d’una persona, ésser estimat, situació… També la impossibilitat de tenir o de viure una situació (maternitat, feina). El dol és una ferida emocional. Nosaltres, el temps i un bon vincle amb l’entorn és el que ens ajuda a anar assimilant la situació. La major part de nosaltres viurem situacions de dol; és per això que cal preparar-nos emocionalment.

Si tens pensaments repetitius

No et pots treure pensaments del cap? Tens pensaments repetitius? Lluites contra els teus pensaments? Et baralles amb tu mateix/a? Les ruminacions són pensaments constants de caràcter catastròfic que no ens en podem desprendre; és un cercle viciós dins del nostre cap. Les ruminacions ens consumeixen temps i energia.

En alteracions d’estats d’ànim

Per què sento aquest desànim, aquesta apatia, falta de motivació, tristesa?
Quin sentit té la meva vida? Realment estic on vull estar i fent el que vull fer?
Són preguntes habituals fruit del moment en què et trobes. Senyals que et fan conscient d’una situació i l’opció d’afrontar-la.

En dificultats de relació 

Sovint posem la mirada enfora: «Si ella fos, si ell fos… Si ell/a no tingués aquest caràcter…» Si això no hagués passat…, Si tingués més diners… Si pogués viatjar… Mira el que m’ha fet… M’ha dit… No puc oblidar… Si canvio la mirada en el què puc fer jo, en el que depèn de mi, en que hi ha coses que no les puc evitar ni controlar, en què el millor que tinc és a mi i que tinc eines i recursos inesgotables, alheshores m’allibero.